مقاومت خشونت‌پرهیز (درآمدی فلسفی)

نویسنده: تاد مِی

مترجم: محمود حبیبی

ناشر: نشر خوب، چاپ اول 1403

200 صفحه، 190000 تومان

کتابی انتقادی و خواندنی در باب موضوعی حیاتی. یک بررسی فلسفی چندجانبه از خشونت‌پرهیزی همراه با توجه به زمینه‌های تاریخی و تجربی در کشورهای مختلف. تاد مِی، فیلسوفِ روشن‌نویس، در شش فصل به این مسائل می‌پردازد: تاریخچۀ خشونت‌پرهیزی، چیستی و ملاک آن، سازوکارها و ارزش‌هایش، و در پایان به سراغ وضعیت خشونت‌پرهیزی در زمانۀ فعلی می‌رود. از نظر او، قاعده و روش اصلی مقاومت در برابر ظلم و بی‌عدالتی اجتماعی و سیاسی نه‌فقط می‌تواند بدون خشونت باشد، بلکه باید هم چنین باشد، زیرا فقط در این صورت است که ارزش‌های انسانی، به‌ویژه برابری و کرامت انسان، حفظ می‌شوند.

گزارمان هم چشم!

همین اول کار، هنوز هیچی نشده، برخی از دوستان کتاب‌دوست پیام‌پسغام فرستاده‌اند و می‌فرمایند که از معرفی کتاب‌ها استقبال می‌کنند، اما طولانی بودن‌شان کار خواندن را سخت می‌کند. پیشنهاد کرده‌اند کتاب‌ها را به‌طور مختصر معرفی کنیم.

من نمی‌دانم کسی که حوصلۀ خواندن یک معرفی هزارکلمه‌ای را ندارد، چطور می‌خواهد اصل کتاب را مطالعه کند؟!

با وجود این، پیشنهاد وسوسه‌کننده‌ای بود و دوست داریم آن را انجام دهیم. البته معرفی‌های بلند سر جای خودشان خواهند بود، اما معرفی‌های خیلی کوتاه برای بعضی از کتاب‌های خیلی خوب خواهیم نوشت؛ آن‌قدر کوتاه که خواننده قبل از این‌که پلک بزند، چشم‌هایش آن را یک لقمه کند. همچنین کتاب‌های خیلی خوبی را معرفی می‌کنیم که چندان مشهور نیستند. همه به شرط چاقو!

این را هم عرض کنم که این نوع معرفی کتاب، در دنیا مرسوم است. نمونۀ برخی از آنها را در پشت جلد کتاب‌ها دیده‌اید؛ معرفی‌های 150 و 100 کلمه‌ای. حتی معرفی‌های 50 و 25 کلمه‌ای هم می‌نویسند. این نوع معرفی‌های بسیار کوتاه را Annotation می‌نامند. اساتید فن این کلمه را به گزارمان ترجمه کرده‌اند. ما هم برای شما از همین‌ها خواهیم نوشت.

سپاس از تنبلی دوستان!