ماهی استعارهای برای ایده است و ماهی بزرگ یعنی ایدۀ بزرگ و صید آن یعنی به چنگ آوردن ایدۀ بزرگ. اما این استعاره چه معنایی دارد؟ از نظر دیوید لینچ (1946-2025)، کارگردان افسانهای سینما که همین چند روز پیش درگذشت، ایدههای بزرگ مثل ماهیهای بزرگ در اعماق جای دارند و نه در سطح. برای شکار چنان ایدههایی باید به اعماق رفت. اما کدام اعماق؟ او میگوید اعماق آگاهی و هشیاری. راه رسیدن به آنجا هم مراقبه یا مدیتیشن است. به همین دلیل، دیوید لینچ در سراسر عمر فعال خود پایبندی سفتوسختی به مراقبه و عرفان شرقی داشت. روزی دو نوبت، صبح و عصر، و هر بار به مدت بیست دقیقه مراقبه میکرد. این کتاب گزارشی شخصی و فشرده از این تجربۀ معنوی است.
بعد از یک مقدمۀ نیمصفحهای، 84 بخش کوتاه آمده است؛ کوتاه یعنی مینیمالیستی. بیشتر آنها یک صفحه هم نیستند. با وجود این، بدیع و تأملبرانگیزند. البته که میشد قلمفرسایی کرد و بسیار نوشت، اما فایدهای ندارد. این متنهای کوچک به اموری اشاره میکنند که هر کسی خود باید آنها در تجربۀ خود بیابد. شخص یا خود تجربه میکند و با همین اشارۀ اندک حقیقت را میفهمد یا بیبهره از تجربه است و در این صورت، با توضیحات فراوان هم چیزی دستگیرش نمیشود. بنابراین مخاطب این کتاب، در اصل، خوانندۀ جستجوگر و کنشگر است.
وانگهی، لینچ نمیخواهد ما را به خودش فرا بخواند و یافتههایش را در چشم ما فرو کند، بلکه با توصیف تجربههای درونیاش هر کسی را به درون خاص خودش دعوت میکند. آن اعماق که شکارگاه ایدههای بزرگ است، درون خاص هر کسی است؛ شکارگاه اختصاصیاش. «درون هر انسان اقیانوسی از هشیاری ناب و پرشور وجود دارد» (صفحۀ 35) منبع آنجاست. اما نه ما میتوانیم به اعماق اقیانوس دیگران برویم تا چیزی شکار کنیم و نه آنها به درون اقیانوس ما راهی دارند تا چیزی به دست آرند. پس برای رسیدن به چیزهای ارزشمند و بدیع نباید تماماً آن بیرون پرسه بزنیم. باید به درون نقب بزنیم. «به درون شیرجه بزن و آن هشیاری سعادتبخش را احیا کن. به شادی و شهود پروبال بده. لذت انجام دادن را تجربه کن تا در این مسیر صلحآمیز بدرخشی.» (صفحۀ 163) این نکته را هم بیفزاییم که ایدههای بزرگ میتوانند از هر نوعی باشند؛ ایدههای هنری، ایدههای علمی، ایدههای فلسفی، ایدههای تجاری و… . هر کسی در پی ایدههای بزرگ است، فارغ از اینکه مربوط به چه حوزهای باشد، باید به اعماق برود تا بتواند چیزی اصطیاد کند. دستاوردهای بزرگ آن بیرون نیستند.
این کتاب اعتباری برای مراقبه رقم زده است. بسیاری از ناآشنایان یا بدبینان این اتهام را وارد کردهاند که رفتن به سراغ مراقبه برای فرار از واقعیت و روی آوردن به جهانی خیالی و موهوم است. در نتیجه، مراقبه هیچ ارزش و اعتباری در عالم واقع ندارد و هیچ کمکی به فعالیت انسان در یک زندگانی پرجنبوجوش نمیکند. اما در اینجا کسی نمیتوان لینچ را به توهم و خیالپردازی و هپروتروی متهم کند. دستاوردهای او در سینما، و حتی نقاشی و طراحی، چنان درخشان است که فیلسوفان در باب فیلمهایش کتابهای قطور فلسفی نوشتهاند. برای نمونه، اسلاوی ژیژک، که اعتقاد چندانی به درون و مراقبه و شرق معنوی ندارد، کتابی دربارۀ یکی از فیلمهای لینچ، «بزرگراه گمشده»، نوشته است. پس مراقبه میتواند دستاوردی اینجهانی هم داشته باشد.
نهفقط دستاورد مستقیم، بلکه – چهبسا از همه مهمتر – میتواند به ما کمک کند نسبتی درست را با دستاوردهای مثبت و منفی اینجهانی بیابیم: «تو نمیدانی فیلمت چه تأثیری روی مردم میگذارد. ولی اگر به این فکر کنی که چطور بر مردم تأثیر میگذارد یا چطور کسی را اذیت میکند یا فلان و بهمان، دیگر شاید دست از فیلمسازی برداری. تو این کارها را تنها با عشق انجام میدهی و هرگز نمیدانی چه خواهد شد.» (صفحۀ 29)

صید ماهی بزرگ (مراقبه، هشیاری و خلاقیت)
نویسنده: دیوید لینچ
مترجم: علیظفر قهرمانینژاد
ناشر: نشر بیدگل، چاپ بیستویکم 1403
189 صفحه، 182000 تومان
شاید این مطالب هم برایتان جالب باشد:
جهانهای هنری
26 تیر 1403
اثر مشهور جامعهشناس نامدار آمریکایی که در حوزۀ جامعهشناسی هنر جزو منابع اصلی به شمار میآید. بکر با شواهد تجربی و تحلیلهای نظری نشان میدهد که این باور رایج نادرست است که اثر هنری را هنرمند نابغه و خلاق در تنهایی خود میآفریند. اثر هنری محصول جهان هنری است و هنرمند فقط یکی از عوامل آن. بکر دیگر عوامل مؤثر را بهتفصیل بررسی میکند؛ قراردادهای فرهنگی، منتقدان، ویراستاران، شهرت، حکومت، خیل هنرمندان آماتور، سایر صناعتها، مواد اولیه و فراهمکنندگانش، سازوکار توزیع و فروش آثار هنری و... . حال اگر اثر هنریِ بدیع فرآوردۀ یک فعالیت جمعی است، دربارۀ دیگر دستاوردهای انسانی چه بگوییم؟
0 نظر1 دقیقه
زندگی خوب و نرمافزارهایش
15 اردیبهشت 1403
بدون یک فلسفۀ خوب، ما فقط پاسخهایی سطحی و سخیف برای مسائل زندگی پیشفرض میگیریم. مثلاً، ملاک و معیار زندگیِ خوب داشتن امکانات بهتر و مصرف کردن بیشتر است؛ زندگیِ خوب زندگیِ مرفّه و تجملی است. اما مگر زندگی جنبۀ نرمافزاری ندارد؟ اگر دارد، آیا نباید به همان میزان که به سختافزارهای زندگی بها میدهیم، به نرمافزار زندگی نیز اهتمام داشته باشیم؟ اگر بخواهیم این استعارۀ نرمافزار را ادامه دهیم، باید بگوئیم که در عمل به چند اپلیکیشن نیاز داریم که روی ذهنمان نصب کنیم. چند اپلیکیشن؟ اریک وینر میگوید چهاردهتا. هر کدام را از یکی از فرزانگان برجستۀ تاریخ میگیریم.
[ برای خواندن متن کامل این معرفی کتاب، روی تصویر کلیک کنید. ]
0 نظر9 دقیقه
فهم فیلم و فیلمدرمانی
19 اسفند 1401
اثری کمنظیر و خواندنی در موضوع خود. هم متخصصان روانکاوی را راضی خواهد کرد و هم فیلمبازهای حرفهای از آن بسیار خواهند آموخت. بهطور کلی، علاقمندان به کتابهای خوبِ سطح بالا با آن محظوظ خواهند شد. کتاب برای مخاطب عام نیست و درک مطالبش نیاز به شناخت قبلی و کمی دانش تخصصی از روانکاوی و ذوق فهم فیلم دارد. با وجود این، مطالب بسیار واضح، دقیق و روان بیان شدهاند. هدف نهایی تحقق نوعی درمانگری روانکاوانه از طریق فیلم است؛ «فیلمدرمانی». هر دو ترجمه خوب است، اما ترجمۀ آقای قاسمی دقیقتر و پیراستهتر است، و پینوشتهای توضیحی روشنگری دارد.
0 نظر1 دقیقه
نقدهایی مخالف جریان
17 تیر 1401
27 جستار کوتاه و بلند در زمینههای مختلف: ادبیات، هنر، کتاب، سینما، تئاتر، دین، روانکاوی، جامعه، چند نویسنده و... . ترجمۀ انتشارات بیدگل روانتر و پیراستهتر است، ولی هر دو ترجمه خوب، درست و قابلقبول هستند. علاقمندان جدی که دیر یا زود این گنجینه را کشف خواهند کرد، هر کدام را بخوانند، به مطلوب میرسند. ارزش کتاب در این است که نمونهای عالی از جستارنویسی متأملانه، نقادانه، محققانه و در عینحال جذاب به شمار میآید. این اثرِ اینک کلاسیک نشان میدهد که چگونه یک منتقد غیرمتخصص هم میتواند بینشی ژرف و نظریاتی دقیق داشته باشد. چراکه این نقدهای جسورانه حتی خود نقد متعارف را هم نقد میکنند.
0 نظر1 دقیقه
معجزه در زندگی روزمره
29 اردیبهشت 1401
"معجزۀ توجهآگاهی" کتابی مختصر و در قطع کوچک است با حدود 70-80 صفحه از تیک نات هان استاد بلندآوازۀ ذن که اخیراً درگذشت. خواندن کتاب ساعتی بیشتر طول نکشید. مطالب خاص و مهمی هم در آن گفته نشده بود. محتوای بدیع و جدیدی هم نداشت. اما با تمام اینها فوق العاده بود. چرا؟ چون دقیقاً درصدد حل همان مسئلۀ اصلی برآمده بود؛ مسئلۀ توجه و آگاهی و زیر و بم رسیدن به آن. تمام کتاب در خدمت چنین هدفی است. بسیار ساده و صمیمی و روان مسئله را می شکافد و قدمبهقدم و با نظمی خوش و ناظر به پرسندهای مبتدی مطالب را پیش میبرد.
0 نظر9 دقیقه
سردبیر
سردبیر ماهدبوک
